Oldal kiválasztása

A vírus miatt sajnos a kirándulások és fotós séták elmaradtak, így új tartalommal még egy ideig nem tudok mutatni. Addig is, hogy ne csak az internet pora lepje az oldalt, több mint 20 év archívumából csemegézek, mindennap feltötlök egy fotót a közösségi felületekre.

2020. 19. hét
Ezen a héten az alábbi fotókat osztottam meg:

 

Mindig is szerettem a makettezést, modellezést és éveken át gyűjtöttem az ilyen és hasonló minatűr járgányokat. Ez a picinyke másolat a faros Ikarus 66-os helyközi típust ábrázolja.

Eredetileg ezen a rendszámon közlekedő autóbusz nem Budapesten, hanem Veszprém megyében rótta az utakat.

Ezt a fotót még tavaly tavasszal készítettem a Citadelláról. Buda és Pest látképe a Dunával.

 

Egy szeles, színes égbolttal találkoztam. No nem pont ilyennel, ugyanis az égbolton alakítottam egy kicsit a digitális sötét kamrámban.

Ezt a felvételt Egerben készítettem, több mint 10 éve a vasútálloms melletti parkolóban. Ez volt az autóbusznak felújítása után az első menetrendszerinti munkanapja.

A busz érdekessége, hogy eredetileg egy németországból használtan vásárolt Ikarus 280.02 típus, ami a felújítása során a széria ráncfelvarráson átesett külsejét kapta meg. A gépészetet is modernizálták, manuális kézi kapcsolású váltó helyett automata került a buszba.

 

A buszt időközben már selejtezték.

 

Ritkán szoktam járműveket, és táj vagy város fotókat álló formátumban készíteni. De itt annyira érdekesnek találtam a felhőzetet, hogy mindenképen szerettem volna belekomponálni a fotóba.

A felvételen egy igazán retrónak számító típus, az Ikarus 266-os szerepel.

A 266-os a buszgyár jó árasított, olcsó helyközi típusa volt, ami technikai megoldásait részben megörökölte a korábbi faros 66-os típusból. Ilyen volt a laprúgózása. Akik utaztak még ilyen busszal emlékezhettek, hogy az úthibákon úgy ugrált a busz, mint a bakkecske.

A felvétel még 2014-ben készült Budapest Csepel városrészében a kerület központjában a Szent Imre téren.

 

A Csepeli Kisboldogasszony-templom a Budapest-Csepel Belváros Római Katolikus Temploma, a Szent Imre tér dísze. A Kisboldogasszony tiszteletére emelt templom 1862-ben lett felszentelve. Négy harangja van.

Ez a kép 5 éve csücsül a számítógépenem, valamiért akkor nem osztottam meg. Ma már a 2015-ös fotó is a történelem része.

A 28 darab hibrid Volvo 2014-ben jelent meg Budapest utcáin, az 5, 7, 9 és 32-tes vonalon közlekedtek. A buszok sokáig álltak, majd helyközi forgalomban is közlekedtek, jelenleg a Volánbusz üzemelteti a kocsikat.

A héten egy kicsit sok volt a buszos téma, beismerem. De ez nem is csoda, hiszen éveken át jármű fotózással foglalkoztam csak, a közlekedés pedig a fotózás mellett az egyik szenvedélyem. A vírusos időszak alatt és terveim szerint később is rendszeresen fogok képeket publikálni a múltból.

4 + 9 =

Írj nekem üzenetet!

Ha üzenetet szeretnél nekem írni, akkor azt itt tedd meg. Bármilyen észrevételt szívesen veszek és e-mail útján válaszolok a megadott címre!