Oldal kiválasztása

Nagyon sokan csak mobillal fényképeznek. Ezeknek az eszközöknek is megvan a létjogosultsága, leginkább azért kedvelik az emberik mert mindig kéznél van és kicsi a mérete.

Virágkorát élik az internetes fotó megosztók, leginkább a mobilokba épített kamerák miatt. Az elmúlt időszakban nagyot fejlődött ez a terület, egyik-másik mobil felveszi a versenyt egy kompakt kamera tudásával.

1. Fotózás előtt töröljük meg a lencsét, poros, ujjlenyomatos lehet.

Mivel állandóan kéznél van, nagyon sok fotót készítünk a mobiljainkkal. Mivel állandóan kéznél van, ezért figyelni kell a lencse tisztaságára.

2. Ne használd a zoomot.

A legtöbb telefonban csak úgynevezett digitális zoom van, ami igazából csak a képbe történő belenagyítást jelent. Nem igazi zoom, az elnevezése egy parasztvakítás, nem több. Ne használd, mert nagymértékben rontja az elkészült felvétel minőségét. Ha van lehetőséged akkor menj közelebb a témához!

3. Fogd meg a telefont két kézzel, állj stabilan!

Fogd meg a telefonod két kézzel, stabilan és úgy fényképezz. Állj enyhén terpeszbe, hogy még stabilabb legyen a tested. A karjaidat szorítsd a törzsedhez. Vegyél egy mély levegőt, tartsd bent és kattinstd el a fotót.

4. A vakut csak közeli felvételekhez használd!

A mobilodba épített vakut (villantót) maxim 1,5-2 méter távolságban használd, afelett elfelejtheted a használatát. Gyenge fényerejű villantók, amik inkább csak közelképek készítéséhez használhatóak.

A mobilok kis érzékelője nagyon fényérzékeny. Mobilokkal értékelhető felvételt jóformán csak nappali fény mellett készíthető. Persze emelhetünk az ISO érzékenységen, van olyan készülék is ahol állíthatunk a fényerőn, de ezek hatására általában erősen zajosodni kezd a kép. A mobilokban lévő kis érzékelők csak ennyire képesek, ez a méret ára. Valamit, valamiért.

+1 tipp videózáshoz

Hogyan készíts jobb videókat a mobiloddal? Fordítsd el a telefonod! Ennyi az egész. Fekvő formátumban sokkal több részlet látszik a felvételen, mint álló formátumban.